Det finns ett stort behov av helikoptrar i krigszoner. De kan fyllas med stridsutrustade marinsoldater och snabbt skickas iväg för att undsätta en isolerad militärenhet. En fordonskolonn är sårbar för bakhåll och när terrängen dessutom är otillgänglig och vägnätet obefintligt har helikoptern en avgörande fördel. Det är viktigt att navigatören vet vad han sysslar med eftersom ett plötsligt väderomslag kan få fatala konsekvenser. En helikopter som är i färd med att landa kan vara ett lätt byte för en missil som avfyras från marken. En stor del av de soldater som omkom under Irak- och Afghanistan-krigen, befann sig i helikoptrar.

Utan transporter stannar världen

Effektiva person- och materialtransporter är oundgängliga för samhällsekonomin. Eftersom det är skattemässigt lönsamt för ett företag att förnya sin vagnpark, finns det ett ökande antal bilar till salu online. Transport av bohag för privatpersoner är engångsföreteelser som kan utföras med flyttfirmor men en företagare som vill ta med verktyg till ett jobb bör investera i sin egen transportbil för att spara tid. I storstadsområden med god infrastruktur är biltransporter det bästa alternativet.

En helikopter kan göra det omöjliga

Storstäder som Los Angeles och Paris erbjuder sightseeingturer på 45 minuter för turister. En sådan tur ger dig en överblick över resmålet som inte är möjlig med något annat transportmedel. Från luften ser du hur Seine ringlar sig genom landskapet, och hur Triumfbågen avtecknar sig som en liten prick mitt i staden. I Los Angeles kan helikoptern göra en lågsniffning över Madonnas hus, eller närma sig Hollywoodskylten så att du kan se bokstäverna på nära håll.

Den som vill bli fin får lida pin

De roterande rotorbladen ställer höga krav på helikopterns mekanik, vilket gör att den ständigt kräver tillsyn av kvalificerad personal för att behålla sin flygstatus. Att äga en helikopter för privat bruk är inte en en realistisk möjlighet för särskilt många. Det är miljardärer med efternamn som Epstein, Rockefeller eller Kennedy som har råd att roa sig med sådana leksaker.

Våghalsar I Hollywood

Många av panoreringarna vi ser i Hollywoodfilmer är tagna från helikopter men ibland behövs det andra bildvinklar än vad de färdigmonterade kamerorna erbjuder. Därför finns det dödsföraktande fotografer som balanserade på landningsställen utför sådana uppdrag. Om du lider av svindel är detta definitivt inte jobbet för dig.