Vill du se din stad ifrån ovan? Eller vill du se ditt resmål utan att trängas med massvis av andra turister? Då kanske en sightseeing i helikopter kan vara något för dig! En helikopterresa skiljer sig en del från en resa med flygplan och den största skillnaden som gör att helikopter är mycket bättre för sightseeing från luften än ett litet flygplan är att en helikopter kan hovra. Hovra betyder att helikoptern står stilla i luften, medan ett flygplan hela tiden måste röra sig framåt. Det här gör att
helikoptern är prefekt för luftsightseeing eftersom piloten kan stanna till ovanför intressanta platser för en längre titt, medan ett flygplan hade fått flyga förbi eller cirkulera. Den här förmågan är också anledningen till varför helikoptrar används när patienter måste flygas till sjukhus och landa på en plattform och när spaning behövs från luften. Exempelvis används helikopterns hovrande förmåga för att spåra människor.

Många storstäder och sevärdheter erbjuder helikopterturer. I Sverige kan du få en sightseeing över Stockholm, Göteborg eller Malmö och andra städer genom flera företag som säljer upplevelser. Helikoptrar är förhållandevis dyra i drift och därför är det också ganska dyrt med helikoptersightseeing. Köper du en helikoptertur genom Upplevelsepresent, Liveit eller liknande företag brukar priset ligga på cirka 1 000 kr för 20 minuter. Befinner du dig vid något spektakulär sevärdhet får du räkna med att betala lite mer, som med alla turistattraktioner. Något som kan vara bra att veta är att många helikopterturer har en maxvikt på 90 kg per passagerare.

Har du vunnit på megalotto.com eller överflöd av pengar av någon annan anledning så kanske du vill kosta på dig en längre åktur med helikopter? Kända helikopterturer i världen är till exempel att flyga från Las Vegas till Grand Canyon, där själva resan tar cirka 45 minuter enkelväg. Har du vunnit riktigt stor vinst så kanske du vill slå på stort och chartra en egen helikopter som flyger dig precis dit du vill?