Helikoptrar förekommer ofta i filmer. Ibland bara för att representera det som de är avsedda för. Det vill säga olika transporthelikoptrar, polishelikoptrar eller räddningshelikoptrar. Det finns dock mängder av filmer där helikoptrarna spelar en större eller mindre roll i själva handlingen. Dessa filmer är främst action- eller krigsfilmer. Här följer ett litet urval för den som inte kan få nog av helikoptrar.

Först två TV-serier där helikoptrar spelar en stor roll. Vill man se amerikanska sjuktransporthelikoptrar i aktion och samtidigt skratta kollar så klart in M*A*S*H. Detta är dels en långfilm och en TV-serie med många säsonger som handlar om det amerikanska fältsjukhuset 4077 under Koreakriget. Det kommer hela tiden nya helikoptrar med skadade som behöver få omvårdnad av Hawkeye, Hunnicutt och Hot Lips. Karaktären Radar är alltid rolig och han har fått sitt smeknamn på grund av att han alltid vet när en helikopter är på väg innan den hörs eller syns. En annan amerikansk TV-serie som innehåller mycket helikopterflygande är Magnum P.I.. Här är handlingen förlagd till det härliga Hawaii. Magnum, spelad av Tom Selleck, är en privatdeckare som i varje avsnitt av serien får hjälp av sin helikopterflygande kompis T.C. med att lösa olika fall. På Hawaii är det praktiskt att hoppa mellan öarna med helikopter. Du kan finansiera din egen Hawaiisemester med hjälp av privatlån, men låna inte pengar i onödan.


Härlig helikopteraction finns det i många av filmerna om agent 007, James Bond. Helikopter är det mest använda flyghjälpmedlet i Bondfilmerna. Inledningsdramatiken i ”For Your Eyes Only”, till exempel, bjuder på flera minuter helikopteraction. Vidare finns det härliga helikopterscener i ”The Spy Who Loved Me”. I båda filmerna är det Roger Moore som spelar Bond. Sist men inte minst bland Bondfilmerna med häftig helikopterflygning finns ”Spectre” med Daniel Craig i huvudrollen. Ännu mera helikopteraction får du i Rambofilmerna med Sylvester Stallone. I Rambo I-III förekommer det många krutdoftande scener med häftig helikopterflygning. Bland allt som jag nämnt hittills finns många helikopterscener, men nu över till tre produktioner där helikoptrarna har huvudrollen. Jag menar förstås Airwolf, Blue Thunder och Black Hawk Down.

Airwolf är en amerikansk TV-serie om en superhelikopter som används på alla möjliga sätt för att lösa olika farofyllda problem på 50 minuter. Det bjuds på många häftiga flygscener. Blue Thunder är en film med Roy Scheider i huvudrollen som handlar om en annan superhelikopter som tagits fram för att ge polisen ett övertag mot den allt hårdare kriminaliteten. Det finns dock andra motiv bakom helikoptern och Roys karaktär tvingas till sist visa vad helikoptern går för i en kamp mot flera jaktplan. Blue Thunder blev senare även en TV-serie. Airwolf och Blue Thunder är actionfiction. Black Hawk Down däremot är en superbra actionfilm med massor av helikopterscener som bygger på verkliga händelser. Den bygger på boken med samma namn och handlar om hur flera USA-styrkor ingriper i Somalia för att försöka arrestera krigsherren Mohamed Farrah Aidid 1993. Detta leder till stridigheter inne i Mogadishu mellan Aidids milis och USA:s trupper. Blir du aldrig mätt på helikopterscener ska du absolut kolla in Airwolf, Blue Thunder och Black Hawk Down.