Det finns en hel del imponerande helikoptrar som har utfört både militära insatser och räddningsuppdrag världen över, men för att klara av att ge sig in i såväl strid som eldhärjade områden krävs en både tålig och snabb helikopter. Utvecklingen går ständigt framåt och hjälp med att finansiera nya projekt kan man söka på qred.com som erbjuder fördelaktiga lån till nystartade företag som ofta behöver stödinsatser för att kunna växa.

FVL Medium

Det amerikanska projektet att ta fram en ny helikoptermodell som bland annat ska ersätta Black Hawk och Apache kallas Future Vertical Lift och den innehåller bland annat en ny vapenplattform. Boeing samarbetar med Sikorsky och resultatet blir en dödligare, tystare, starkare och snabbare helikopter. Den är tänkt att klara häpnadsväckande hastigheter på över 460 kilometer i timmen.

Utöver detta klarar den hovring på 6000 fot, betydligt längre räckvidd och klarar att lyfta betydligt större tyngder än sina föregångare. Helikoptern är försedd med koaxialrotor som underlättar manövrering i låga hastigheter. Den är mycket tystgående och gjord av kompositmaterial. Även invändigt är helikoptern uppgraderad. Utöver piloter rymmer den 12 soldater och hela 8 sjukbårar och har betydligt bättre förutsättningar att ta hand om skadade ombord. De vikbara rotorbladen underlättar dessutom smidiga transporter. Även lufttankning är möjlig.

Racer

Airbus Helicopters har en ny och snabb helikopter på gång som man har valt att döpa till Racer och det som gör denna helikopter unik är att den är försedd med vingar. Helikopterkonceptet bygger på modellen Eurocopter X3 som demonstrerades 2011. Racer kan flyga i hastigheter på över 400 kilometer i timmen. Än så länge befinner man sig i projektets inledande fas och den första flygningen är planerad att gå av stapeln 2020.

AH-64D Apache

Den amerikanska attackhelikoptern AH-64D Apache används och produceras av USA:s armé. 1989 användes den första helikoptern i strid och sedan dess har den opererat i bland annat Irak, Mellanöstern och Afghanistan. Helikoptern finns i olika modeller och den som vill köpa en får vara beredd att lägga ut cirka 500 miljoner kronor. Maxhastigheten ligger på 365 kilometer i timmen.

NH90

Helikoptern NH90 är en militärhelikopter med två Rolls Royce motorer och en maxfart på cirka 324 kilometer i timmen. Den är resultatet av ett samarbete mellan Natoländerna Frankrike, Italien, Tyskland och Nederländerna och togs fram som en transporthelikopter av NHIndustries. Den första prototypen var klar för flygning 1995. I Sverige kallas modellen för Helikopter 14. Den har både helelektronisk styrning och kompositskrov av kolfiber och glasfiber. Sverige har beställt 18 stycken varav hittills 16 har levererats. Helikoptern har gjort sig känd för att bland annat klara svåra marina räddningsuppdrag och kan nå hastigheter på över 300 kilometer i timmen.

Ka-52 Alligator

Ka-52 Alligator är en rysk attack- och stridshelikopter som kan nå hastigheter på över 260 kilometer i timmen. Helikoptern används för att slå ut markmål och trupper framför allt vid frontlinjen. Planer finns på en vidareutveckling av modellen med syfte att nå hastigheter på över 400 kilometer i timmen.