På den här bloggen har vi tidigare i ett inlägg tittat på vilka som är världens snabbaste helikoptrar. Eftersom snabbhet knappast är en helikopters främsta gren tänker jag att det kan vara intressant att också kolla på vilka som är världens största helikoptrar. När det gäller stora helikoptrar finns det ett land som dominerar, Ryssland.

Sysslar din firma med uthyrning av helikoptrar? Jag har ingen aning om Bravura hyr ut helikopterpiloter, men om det är vad du vill ha kan de förmodligen hjälpa dig. Vad jag vet är att de har kompetent bemanning för mängder av olika branscher som står beredda att hjälpa din verksamhet med kort varsel. Med deras hjälp skapar du flexibilitet i ditt företags bemanning. Du sparar dessutom tid i och med att Bravura ser till att ta fram personal som kan ert verksamhetsområde – så kan ni ägna er åt det ni gör bäst.

5. CH47 Chinook

”Chinooken” är kanske den mest klassiska av de stora helikoptrarna (det är den som syns på två av bilderna till det här inlägget). Totalt har över 1200 exemplar tillverkats och modellen brukas av militären i mängder av länder över hela världen. Det inkluderar svenska flygvapnet. Den används till sjuk- och trupptransporter samt till att frakta tung utrustning.

4. V-22 Osprey

V-22 Osprey räknas som ett tiltrotorflygplan, det vill säga att det har förmågan att fungera både som flygplan och helikopter i och med att dess propellerförsedda vingar går att vinkla uppåt. Det gör samtidigt också att det går att kategorisera Osprey som världens fjärde största helikopter. Syftet med Osprey är i första hand att fungera som ett snabbt fordon att transportera mindre militärförband.

3. Sikorsky CH-53

Sikorsky CH-53 kallas också för Super Stallion och är för tillfället den största helikoptern som är i bruk i USAs armé. Lyftkapaciteten ligger på mer än 33 ton och helikoptern kan därför användas för att lyfta allt från kanoner till lättare stridsvagnar.

2. Mil MI-10 (Harke)

Världens näst största helikopter är Mil MI-10, i NATO-sammanhang kallad för ”Harke”. Helikoptern togs i bruk år 1962 och var världens största helikopter under ungefär 20 år. MI-10 har tillverkats i totalt 63 exemplar och används i huvudsak som transporthelikopter. Med kapacitet att lyfta totalt 43 700 kg.

1. MI-26 (Halo)

Världens största helikopter som produceras just nu är ryska MI-26, också känd som ”Halo”. Modellen har byggts sedan år 1980 och används av fler än 20 länder i världen. Helikoptern används både för civilt och militärt bruk och har en last- och lyftkapacitet på 56 ton. Som personaltransport kan den ta upp till 80 fullt utrustade soldater, som sjuktransport rymmer den upp till 60 bårar. Det krävs fyra personer för att flyga den: pilot, andrepilot, ingenjör och en navigatör.