Leonardo Da Vinci är ett namn som förknippas med många olika saker. Han är mest känd som konstnär, för tavlor såsom Mona Lisa och Den Sista Måltiden, men målning var bara en av hans många talanger. Han höll på med andra konstformer och lämnade bakom sig både skulpturer och skisser, men han var även intresserad av bland annat arkitektur, ingenjörskonst, biologi, matematik, språk, musik, vetenskap, kartografi och geologi. Utöver detta var han också uppfinnare, med massvis av skisser och planer lämnade efter sig som föreställer allt från flygmaskiner till musikinstrument.
Ett ideal för renässansperioden
Leonardo Da Vinci personifierade de egenskaper renässansen värderade högst, och anses idag vara typexemplet på engelskans begrepp ”renaissance man”, vilket beskriver någon som är begåvad på flera olika områden. Da Vinci var utan tvivel före sin tid, med uppfinningar som oftast inte gick att bygga för att det helt enkelt inte fanns medel för det ännu, men som teoretiskt skulle ha fungerat. Hans intresse för biologi och anatomi syns i till exempel skissen Den Vitruvianske Mannen, men också i de över 200 skisser han gjorde under sina studier av de döda kroppar han tilläts dissikera på sjukhus. Da Vincis passion för sina ämnen hade inga gränser, vilket vi är tacksamma för idag. Det kan kännas som att vi lever längre men mänsklighetens överlevnad kortas, och kanske borde vi värdesätta inte bara Da Vincis fynd, men också hans brinnande intresse. Än idag finns det massor att upptäcka, och denna nyfikenhet kan göra människors liv både mer fulländade och längre.
Helikopter med korkskruv
Da Vinci var en djupt ingenjörsintresserad uppfinnare, och flera av hans mekaniska uppfinningar visade nya sätt att transportera vatten, att ta sig igenom mark och berg, samt sätt att föra krig. Han anses ofta ha designat en väldigt tidig föregångare till dagens tanks, och till och med dykarutrustning. Men något Da Vinci längtade efter var att kunna flyga. Han designade diverse maskiner som förlitade sig på flaxande vingar, men också fallskärmar och hang gliders som skulle ha fungerat i praktiken. Hans så kallade helikopter hade en korkskruvsdesign, där en person skulle få den att snurra genom att trampa och på så sätt få den att lyfta från marken. Idag vet man dock att denna helikopter inte hade fungerat, eftersom flygmaskinen själv skulle ha rört sig i motsatt riktning jämfört med rotorn. Men det går ändå att fundera över om Da Vinci bara slarvade en del med sina skisser och ritningar, och att denna flygmaskin kanske hade fungerat om han bara lagt till någon liten, avgörande detalj.