Det finns många företag i Sverige som erbjuder möjligheten att hyra en helikopter som privatperson, så kallad helikoptertaxi. Självklart ingår också en pilot då man hyr helikoptern, då det varken är tillåtet för någon utan licens att köra eller rimligt att förvänta sig att den som hyr har licens. Som man kanske kan förstå är det inte helt billigt att hyra en helikopter, men det är inte heller så dyrt att det är förbehållet endast de allra rikaste att färdas i stil. Ett riktmärke är att det brukar kosta runt 1000 kronor i timmen att hyra en helikopter.helicopter-763742_960_720

Det kan finnas många anledningar till att man vill hyra en helikopter. Det kan till exempel vara ett storstilat sätt för ett brudpar att anlända till eller lämna ett bröllop, ett sätt att se sin stad från en helt ny vinkel, en chans att uppleva vildmarken som man aldrig skulle kunna annars, eller bara ett sätt att nå sin destination snabbare. Det är du som hyr som bestämmer på vilket sätt helikoptern ska användas, och på detta sätt är helikoptertaxi precis som vanlig taxi, bara med fler möjligheter.

Något som är mycket viktigt när man ska resa i helikopter, oavsett anledning, är att man följer de säkerhetsinstruktioner som piloten ger. Innan man stiger ombord gäller till exempel att man står på ordentligt avstånd från helikoptern, och bara närmar sig för att stiga in i helikoptern när piloten ger klartecken. Detta eftersom rotorbladen är igång när man går ombord. När man ska gå ombord på helikoptern, eller vistas runt helikoptern, ska man alltid gå framför helikoptern, eller allra helst snett framför helikoptern. Det man absolut aldrig bör göra är att gå bakom helikoptern, eftersom det då finns stor risk att man skadar sig på det bakre rotorbladet. Något annat man måste ha i åtanke är att mobiler ska vara avstängda under flygturen.

Om du är helikopterpilot, och funderar på att starta ett helikoptertaxiföretag, kommer du sannolikt att ha mycket att tänka på i början. Då kan det vara skönt att slippa oroa sig för om pengarna från dina fakturor kommer in eller inte. Genom att sälja fakturor får du in pengarna snabbt och säkert, och kan koncentrera dig på marknadsföring och annat som behövs i uppstartsfasen av ett företag.