Det finns få yrken som lockar så många nyfikna som pilotyrken. För dig som drömmer om tid i luften, med storslagna vyer och ett äventyrligt och omväxlande arbetsliv är kanske helikopterpilot det allra mest lockande. Som pilot i en helikopter ser du i stort sett hela tiden landskapet nedanför dig, och kan njuta av hur det breder ut sig nedanför helikoptern samtidigt som du susar förbi på avstånd. Många olika uppdrag och anställningar kan vänta dig som väljer ett yrke som helikopterpilot. Inom ambulanssjukvården används exempelvis helikoptrar då de snabbast kan hämta upp och föra en skadad eller akut sjuk person till närmsta sjukhus för en livsviktig behandling. Både polisen och sjöräddningen använder också helikoptrar för snabba utryckningar och ibland övervakning. Inom privata företag finns helikoptrar för riktigt snabba förflyttningar av nyckelpersoner bland många andra roliga uppdrag som kan skapas beroende på vilken typ av företag du väljer att arbeta för.

Med världen som arbetsplats

Är du sugen på att testa om du har vad som krävs för att söka in till en utbildning som helikopterpilot, kan du läsa mer om tider för de rekryteringsdagar som anordnas på Svenska Flygutbildarföreningens hemsida. Det finns både privata aktörer som ordnar utbildning till helikopterpilot, och det finns utbildning inom yrkeshögskolan, som är kostnadsfri och statligt finansierad. Eftersom antagningsregler och krav för antagning kan skilja sig mycket åt mellan de olika formerna för utbildning, bör du som är intresserad läsa igenom allt du kan om utbildningarna och jämföra. KOmmer du in, och klarar utbildningen, kommer du att ha hela världen som arbetsplats. Utbildningen ger dig nämligen möjlighet att arbeta utomlands. Kan du tänka dig ett roligare jobb än att flyga runt olika sevärdheter efter turistsäsong och förevisa dem för intresserade turister? En vecka kan du kanske cirkla runt Angkor Wat i Kambodja på ett av de helikopterbolag som flyger där. Nästa förevisar du Manhattan och dess omgivningar, för att sedan åka till Grand Canyon och följa de uttorkade flodbäddarna tills solen går ned.

Ett yrke som livsstil

Den som är riktigt äventyrslysten kommer att kunna vidareutbilda sig, och så småningom kanske ingå i räddningsteam som hämtar hem folk från Mt Everest, eller undsätta nödlidande i översvämmade områden genom att låta dem vinschas upp. Möjligheterna att arbeta jorden över ökar med avionero.se som låter dig hitta de billigaste flygbiljetterna för att ta dig runt jorden utan helikoptern. Ska du byta världsdel är helikopter inte det bästa färdmedlet utan ett större flygplan, där du bekvämt lutar dig tillbaka och planlägger ditt nästa äventyr. Det finns också mindre helikoptrar, gyroskop, som låter dig och endast en passagerare sväva bara några meter ovanför marken. Farkosterna lämpar sig extra mycket för att ta foto och film över djurliv samt för att dokumentera områden. National Geographic använder dem exempelvis när de filmar över stäpp och savann i sina vackra naturfilmer. Börja med en liten helikoptertur och se om du blir fast. Sedan kollar du upp utbildningarna.