Luftfartyg med multirotorer används ofta i modell- och radiostyrda flygplansprojekt. Till skälen hör att de är enkla både vad gäller konstruktionen och kontrollen av dem. De benämns quadkopter, hexakopter och octokopter varmed man hänvisar till antalet rotorer det vill säga, respektive 4-, 6- och 8-rotorhelikoptrar – med samlingsbenämningen multikopter. De kallas även drönare och har kommit till användning i såväl militära som civila sammanhang.

 

En växande miljardmarknad
Enligt en artikel i SvD Näringsliv är drönare för privat och civilt bruk en snabbt växande mångmiljardmarknad. Analysfirman Teal Group har beräknat tillväxten öka från dagens 6,4 miljarder dollar till knappt 12 miljarder dollar på tio år. Produktionsbolag kan spara stora kostnader på att köpa en multikopter istället för att hyra en helikopter då man önskar skjuta scener från ovan.

 

Av helikoptertyp
Vanligen är de privata drönarna av helikoptertyp. De har i regel fyra rotorer och kallas därför quadcopter. De går att köpa för så lite som några hundralappar. De kan användas för att filma från ovan och ta flygbilder. De minsta drönarna är svår kontrollerade och kraschar ofta. De av högre kvalitet kostar ett par tusen kronor, vilket kan löna sig då en sådan inte skakar så mycket. Bilderna eller filmerna är av högre kvalitet. De dyrare systemen har inbyggda stabilisatorer och därmed blir de enklare att hantera och manövrera.

 

Tillstånd
Transportstyrelsen utfärdar tillstånd för flygning för privata drönare. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats. Omkring 300 svenska tillstånd har utfärdats. Dock föreligger det en del problem med de här luftfarkosterna. Tillståndet gäller för en specifik multikopter – inte personen som manövrar den. Vidare så kan privata drönare köpas i mer eller mindre vilken hobby affär som helst. Många som har som hobby att flyga drönare känner inte till att de inte får göra det bland allmänheten. De har ansvar för att inte skada någon för det fall de mister kontrollen av sin drönare. Man får inte utsätta andras liv eller egendom för fara. Multikoptrar kallas obemannade, fast numer finns det även civila drönare som individer själv kan sitta på och använda för att flyga.Drönare - Multikopter 1

 

Drönare stoppade flygtrafik
En drönare som användes för att filma bygget av Norra länken, stoppade all flygtrafik till och från Bromma. Flygstoppet fick snabbt omfattande konsekvenser. Drönaren hade inte heller något tillstånd. Sammantaget drabbades omkring 300-400 passagerare av förseningar.

 

Drönförbud
Under det kungliga bröllopet mellan Prins Carl Philip och dåvarande Fröken Sofia Hellqvist, lördagen den 13 juni 2015, rådde det flygförbud. Förbudet gällde även drönare och modellflyg. Begränsningarna i luften gällde mellan klockan 12.00 och klockan 20.00, lokal tid.