Vid en första anblick verkar helikopterns arbetsuppgifter i Sverige mest handla om samhällsinsatser inom polis, militär och räddningstjänst. Dock finns det också en marknad som säljer helikopterturer till olika destinationer. I den här artikeln ska vi titta närmare på helikopterns roll i privata företag, som till exempel inom anläggningsbranschen där helikoptern bland annat används för att frakta anläggningsmaskiner till svårtillgängliga byggen och komplicerade projekt.

Lyfta utrustning och material

En helikopter har enorm kapacitet att lyfta riktigt tung last och de starkaste helikoptrarna klarar att lyfta nästan två ton. Det gör dem ovärderliga i just lyftteknik där det finns otaliga jobb att utföra. Privata helikopterföretag hyr ut pilot och helikopter för att frakta anläggningsmaskiner till svårtillgängliga byggnationsområden, men det förekommer även att helikoptrar lyfter annan tung utrustning och skrymmande material. Det är till exempel vanligt förekommande att tunga glaspartier behöver kunna komma på plats där lyftkranar eller andra hjälpmedel helt enkelt inte når eller kommer åt.

Byggbransch och skogsindustri

Framför allt inom byggbranschen kan helikoptern frakta större eller mindre anläggningsmaskiner men också ömtåligt byggmaterial till svårtillgängliga platser som långt ut i skärgården eller upp i fjällen. Helikopterns popularitet är svårslagen inom skogsindustrin där den kan frakta till exempel luftburna sågar och gripar för att rensa bort träd och grenar ovanifrån. Helikoptern kan också användas för att frakta material till mastbyggen, dra kraftledningar och inspektera kraftnätet från luften. Utrustad med värmekameror kan helikoptern dessutom upptäcka störningar i elnätet.

Filmuppdrag

Det händer också att privata helikopterföretag hyr ut pilot och utrustning för att hjälpa till att filma tv-serier, filmer och dokumentärer från luften. Här kan helikoptern också bistå med att frakta rekvisita, skådespelare och förnödenheter av olika slag mellan inspelningsplatser. Inte sällan sker uppdragen även utanför Sverige. När det gäller filmuppdrag finns det fler arbetsuppgifter som helikoptern kan utföra. Det kan till exempel handla om att räkna eller spåra djur från luften. Helikoptern klarar naturligtvis också av att frakta djur till och från olika platser för att undersökas av viltvårdare utan alltför mycket mänsklig närvaro och hantering. Ibland kan den flygande helikopterns filmuppdrag också handla om att bevaka nyhetssammanhang. Det händer också att polisen spårar brottslingar från luften, men då handlar det naturligtvis inte om en helikopter i ett privat företags ägo.

Framtidens helikopteruppdrag

Det kan låta otroligt men faktum är att förarlösa helikoptrar redan är verklighet. Helikoptern styrs med hjälp av fjärrstyrning och det är inte vem som helst som sitter bakom spakarna. Det är riktiga helikopterpiloter som är med och styr samt utvecklar den nya förarlösa versionen av Black Hawk. Det hela skulle kunna liknas vid drönarpiloter som styr bestyckade drönare i den amerikanska armén. Exakt vilka arbeten som en fjärrstyrd helikopter skulle kunna utföra återstår att se, men troligen i stort sett samma arbetsuppgifter som med en närvarande pilot i förarsätet. Black Hawk-modellerna används framför allt inom den amerikanska försvarsmakten där de fraktar arméfordon, material, soldater och förnödenheter. De landsätter också trupper för hemliga uppdrag, flyger hem skadade och sårade soldater samt assisterar vid konvojer m.m.